Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. június 5., péntek

A magyarnak fáj Trianon





Aki magyar, annak fáj Trianon, mint ahogy fáj Mohács, Világos vagy a Don-kanyar, és egyáltalán minden olyan esemény, ahol vérzett a nemzet - jelentette ki egyik résztvevő csütörtökön, a csíkszeredai magyar konzulátus előtt rendezett megemlékező ünnepségen, a trianoni békeszerződés aláírásának 89. évfordulóján.
Ahogy kimegyünk Madéfalvára megemlékezni a Siculicidium áldozatairól, úgy kötelességünk megemlékezni a magyar nemzet szétdarabolását jelentő szerződés aláírásának napjáról is, hangoztatták csütörtökön Csíkszeredában a Trianon-megemlékezés szervezői. A konzulátustól a Szabadság térre kígyózó pár száz fős, „Vesszen Trianon!"-t harsogó tömeget békésén kísérték végig a csendőrök. A megemlékezők, akiknek soraiban a legfiatalabbaktól az ősz hajú aggastyánokig minden generáció képviseltette magát, szótlanul nézték a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái által bemutatott performanszot, amint keresztre feszítik Nagy-Magyarország térképét.

- Szomorú, hogy sok nemzeti ünnepünkön a vérbe fojtott forradalomról, levert szabadságharcról, ellenünk elkövetett pogromról kell megemlékezni, de őseink örökét, nemzeti identitásunkat, magyarságtudatunkat, édes anyanyelvünket megőriztük a Trianon utáni időszak minden elnyomása ellenére, amikor sok helyen, szerte a világon megpróbálták durván belénk fojtani a szót, soha nem fogunk róla lemondani - hangzott el a rendezvényen. „Kötelességünk megőrizni és gyerekeinknek tisztán átadni a magyar nyelvet, és ezt meg is tesszük!" - üzenték a megemlékezők.

- Bárhogy is fáj Trianon, tovább kell lépni - vélekedett az egyik véletlenül arra járó, aki megállt és belekapcsolódott a magyar meg a székely himnusz eléneklésébe. - Székely vagyok, és ezt azzal igyekszem bebizonyítani, hogy végzem a dolgomat nap mint nap. Tisztességgel, itthon. A középkorú férfi hozzátette: - Szerintem így kell magyarnak lenni.

Nincsenek megjegyzések: