Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2009. június 15., hétfő

A változás éve a magyarság számára



Legyen ez az év a felemelkedés, a változás és a kibontakozás éve az egész magyarság számára — mondta Tőkés László püspök, EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki a Kárpát-medencei magyarok közös európai képviseletét szorgalmazta a Fidesz XXIII., tisztújító kongresszusán szombaton Budapesten.

Tőkés László arról beszélt, hogy az európai parlamenti választáson elnyert három mandátummal az erdélyi magyarság politikai súlya messze meghaladja számbeli súlyát. Később úgy fogalmazott: újból bebizonyosodott, hogy Erdély nem a románoké, hanem azoké, akik lakják: így a magyaroké is.

Tőkés úgy vélte: ez az év a változás éve lehet, feltámadhat előre eltemetett múltunk. ,,Azt kívánom, hogy legyen ez az év a változás, a felemelkedés és a kibontakozás éve egész magyarságunk számára" — tette hozzá. Hangsúlyozta: összesen 27-en lesznek magyar képviselők a Kárpát-medencéből, és ,,ezzel már lehet valamit kezdeni". Mint mondta, a szlovák parlament rendkívüli figyelme Orbán Viktor iránt, valamint Románia hasonló figyelme Sólyom László iránt rávilágít arra, hogy milyen fontos a Kárpát-medencei magyar képviselet megvalósítása az Európai Parlamentben.

Tőkés László megjegyezte, hogy az EU-ban hallunk például a cigányok és a melegek jogairól, helyesen, de a magyarokról senki nem beszél. Ezért van hát szükség a közös magyar képviselet létrehozására és megerősítésére — jelentette ki. Erős Európában reménykedünk, amely érvényesíteni tudja a kisebbségek jogait, és erős Magyarországban reménykedünk, amely érvényesíteni tudja erejét és akaratát a határon túli részeken, európai üggyé avatva a magyarok ügyét — fogalmazott. Szerinte a két világháború utáni diktátumok korrekciója válik lehetővé az európai egyesítés folyamatában, így az unióhoz való csatlakozásnak nagy a nemzetpolitikai tétje. ,,Ha semmi más haszna nem volna, akkor ez önmagában is megérné" — mondta Tőkés László.

Nincsenek megjegyzések: