Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult; a http://www.allampolgarsag.gov.hu/ címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze.

2012. november 24., szombat

Újabb erdélyi körúton Erőss Zsolt a Hópárduc





                         
Újabb erdélyi körútra indult az Erdélyi Kárpát-Egyesület szervezésében a neves magyar hegymászó, Erőss Zsolt, aki már nemcsak a magaslatokat, hanem most már fogyatékosságát is legyőzve hódítja meg a hegycsúcsokat.


A 13 állomásos turné hétfőn kezdődött, Temesvár és Nagyvárad után a kolozsvári Báthory-líceum díszterme adott otthont az előadásnak, amelyben az idei 8091 m-es Annapurna-expedícióról számolt be, majd a tordai Jósika-iskolában tartott előadást csütörtökön.


Marosvásárhelyen november 23-án a Bolyai Farkas Elméleti Líceum dísztermében, Gyergyószentmiklóson, a Salamon Ernő Gimnázium dísztermében november 25-én, Székelyudvarhelyen, a mozi épületében 26-án, Csíkszeredában, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium dísztermében 27-én, Sepsiszentgyörgyön 28-án a BBTE sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatának aulájában, Brassóban 29-én az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében, Nagybányán december 1-jén a Teleki Magyar Házban, Szatmárnémetiben 2-án a Hám János R. K. Iskolaközpontban, Nagykárolyban 3-án az elméleti líceum dísztermében látható-hallható az előadás. Az előadások 18 órától kezdődnek, a belépés ingyenes.

Csíkszeredai származású hegymászó első magyar állampolgárként mászta meg a Föld legmagasabb hegyét, a Csomolungmát. Magyarország legeredményesebb hegymászója 2011 májusáig kilenc 8000 m fölötti csúcsot mászott meg. A Gyergyói-medencében, Orotván, majd a Gyilkos-tónál nőtt fel. Gyergyószentmiklóson érettségizett. 1988-ban családjával áttelepült Magyarországra.

Első expedíciós hegymászására 1990-ben került sor az Elbruszon (5642 m). A következő években megmászta a Tien-san és a Pamír több csúcsát. Első nyolcezrese a Nanga Parbat (8126 m) volt 1999-ben, amelyet új útvonalon hódított meg. 2002-ben a Csomolungmát hódította meg, ezzel első magyar állampolgárként elérte a csúcsot. Ettől az évtől csak hegymászásból él. 2003-ban Kollár Lajossal és Mécs Lászlóval létrehozta a Magyar Himalája-expedíciók sorozatot. Ennek keretében a következő években hat nyolcezrest mászott meg.

2010. január 2-án balesetet szenvedett a Magas-Tátrában. A balesetben mindhárom magyar hegymászó megsérült, Erőss Zsolt mindkét lábát eltörte. Jobb lábát térd alatt amputálták. 2010 márciusában protézissel újra járni kezdett, júniusban pedig a hegymászáshoz is visszatért. Szeptember végén 7100 m magasra jutott fel a Cso-Oju-expedíció keretében. 2011 tavaszán műlábbal jutott fel a Lhoce csúcsára (8516 m).2012 októberében a MOB környezetvédelmi bizottságának lett a tagja .

2012. november 16., péntek

Provokálnak a román nacionalisták:- leckéztessük meg a magyarokat!!




              
A jelenlegi kormánypártok korábbi retorikája alapján bizonyosak lehettünk abban, hogy a magyarellenes hangulatkeltés előkelő szerepet kap majd a választási kampányban. Az utóbbi napokban azonban nem csupán a nagypolitikában, hanem alacsonyabb szinten, sőt a magát civilnek nevezhető szféra részéről is olyan megnyilvánulásokat tapasztalhattunk, amelyek már túllendítik az ügyet az egyszerű „kampánymagyarozás” szintjén.


Egy notórius sovinisztaként közismert, román történésznek, Dinu Giurescunak tulajdonított kiáltvány jelent meg, miszerint a románoknak minél nagyobb számban részt kell venniük a választásokon, hogy a magyarok ne juthassanak be a parlamentbe.

Ez még alapvetően a privát elmebaj kategóriába tartozik – kiderült azonban, hogy a kiáltványt kormányhivatalok dolgozóinak küldözgetik szét villanypostán és kormánypárti kampányeseményeken is felolvassák. Innentől kezdve pedig intézményes szintre emelt, magyarellenes propagandáról beszélhetünk. Különösen aggasztó, hogy az utóbbi időben a Székelyföldön is megszaporodtak a hasonlóan eszelős megnyilvánulások.
Magukat civilnek mondó, soviniszta román szervezetek olyan nyilatkozatokat tesznek közzé, amelyek mintha már a szekus stílusú provokációkat idéznék: a magyarok, jogaik védelmében szervezett megmozdulásait – még ha azok néha kampányízűek is – sovén akcióknak bélyegzik, és a fasiszta korszakot idéző, magyarellenes intézkedésekből álló szlovák modell romániai meghonosítását javasolják. A PC háromszéki jelöltje pedig most már azért is a magyarok ellen uszítaná a románokat, mert a magyar diákoknak lehetőségük van magyarországi érettségi oklevelet szerezni.

Folyamatos provokáció éri a magyarokat – márpedig ebben a helyzetben észnél kell lenni, nem szabad felülni a hergelésnek, mert a helyzet további mérgesedése csak a provokátoroknak kedvezne. Az uszítókat meg kell bélyegezni, fel kell jelenteni minden lehetséges hazai és külföldi fórumon, rá kell világítani, hogy egyes körök az etnikai konfliktus szításában érdekeltek – de számunkra csak egy út létezik: a békés, de annál határozottabb, civil és intézményes kiállás és küzdelem a magyarokat megillető önrendelkezési jogok mellett.

*************

Kormány-email: leckéztessük meg a magyarokat!



Román kormányhivatalokban terjesztik Dinu C. Giurescu akadémikusnak, a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) képviselőjelöltjének a felhívását, amelyben azzal próbálja mozgósítani a választókat, hogy a magas román részvétel kiszorítaná a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) a parlamentből – írta kedden az Új Magyar Szó című internetes újság.


A portál szerint a választási kampány első napjaiban a pénzügyminisztérium és a mezőgazdasági minisztérium több száz alkalmazottjának munkahelyi elektronikus postacímére küldték szét a nacionalista felhívást.
“Románok! Menjetek el minél többen szavazni! Ha a részvételi arányotok meghaladja a 60-65 százalékot, akkor a 22 évből 13,7 éven át kormányzó RMDSZ nem jut be a parlamentbe, s többé nem tudja zsarolni leendő szövetségeseit. Talán végre felébredünk, s megleckéztetjük őket! Ha hazafi vagy, olvasd, és add tovább!Ugyérzem 1940 ben vagyok az országhatáraink összeomlásának idején !” – idézte a honlap Giurescu vírusként terjedő kiáltványát, amelyet az USL november 10-i, Prahova megyei kampányrendezvényén fel is olvastak.

A rendezvényen részt vett Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke is, aki úgy érvelt: az USL-nek a parlamenti helyek kétharmadának a megszerzése a tét, hogy ne kelljen az alkotmánymódosításnál az RMDSZ-szel egyezkednie.

A maszol.ro úgy tudja, a Giurescu-kiáltvány szövegét az adóhivatal egyik tanácsosa kezdte terjeszteni e-mailen. Leveleit a munkahelyi címéről küldte át a pénzügyminisztériumi alkalmazottak munkahelyi címére, majd ezek egyike a mezőgazdasági minisztériumba is eljuttatta a felhívást, ahol szintén terjeszteni kezdték. A kampányszöveg a mezőgazdasági minisztérium több száz alkalmazottjához eljutott, és a szaktárca megyei kirendeltségeinél is sokan megkapták – írta a portál.

Márton Árpád parlamenti képviselő a honlapnak úgy nyilatkozott: a köztisztviselőknek tilos a munkaidejükben kampányolniuk, és a közintézmények infrastruktúráját nem használhatják kampánycélokra.

“Ha pedig egy magas beosztású minisztériumi hivatalnok a beosztottjainak körlevelekben küldözget kampányszövegeket, az akár hivatali hatalommal való visszaélésnek is minősülhet. Ez pedig bűncselekmény” – szögezte le a maszol.ro-nak Márton Árpád.

**********
Az RMDSZ feljelentést tett a Diszkriminációellenes Tanácsnál Dinu C. Giurescu történész kiáltványa miatt



Az RMDSZ főtitkára elmondta, a történész „Az egészséges Romániáért” címmel kiáltványt fogalmazott meg, amelyből két rövid részletet idézett: „magas román részvétel mellett az RMDSZ nem jut be a parlamentbe” illetve „leckéztessük meg a magyarokat”.

A kiáltványt különböző kampányrendezvényeken olvassák fel, sőt, már néhány közintézményben is elkezdték terjeszteni, így a mezőgazdasági és pénzügyminisztériumban a közalkalmazottak küldik szét a kiáltványt e-mailen keresztül.

„Az eljárás elsősorban törvényellenes, hiszen az 1999/180-as, a közalkalmazottak jogállására vonatkozó törvény 44-es cikkelyének 3-as bekezdése világosan kimondja: a közalkalmazottaknak tilos politikai meggyőződésüknek és hovatartozásuknak hangot adni munkájuk végzése közben, másodsorban pedig etikátlan. Éppen ezért az RMDSZ nyilvánosan is azt kéri a két minisztériumtól, vizsgálja ki az ügyet, és intézkedjen a kiáltvány terjesztői ellen. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szívesen segít a két közintézménynek e-mail-címekkel, levelezőlistákkal vagy egyéb bizonyítékokkal. Egyébként a Szövetség ma írásban is letette vonatkozó kérését a mezőgazdasági és a pénzügyminisztériumhoz. Ugyanakkor arra kérjük a román és a magyar értelmiséget, foglaljon állást az ügyben, mert úgy véljük, senkinek nem érdeke a nacionalista retorika 2012-ben, Romániában, az Európai Unió tagállamában” – közölte Kovács Péter.

Az RMDSZ országos kampányának vezetője ismertette, Maros megyében a Szövetség kampányanyagait több településen is letépték, megrongálták.

„Jedden, Mezőmadarason, Pókán, Marossárpatakon és Sáromberkén ismeretlen tettesek letépték az RMDSZ általános választási üzeneteit, valamint a Szövetség jelöltjeit, Markó Béla szenátor-, Borbély László és dr. Kelemen Atilla képviselőjelölteket bemutató bannereket. Úgy véljük, szervezett rongálásról van szó, az RMDSZ az eseteket jelentette a Megyei Választási Irodánál, és feljelentést tett a Maros megyei rendőrségen a parlamenti választásokra vonatkozó 2008. évi 35-ös számú törvény megsértése miatt. Marosvásárhelyen pedig ma Frunda György szenátorjelölt választási molinóját távolította el a rendőrség törvénytelenül egy magántulajdonban lévő ingatlanról, információink szerint Dorin Florea Demokrata –Liberális Párti polgármester utasítására” – ismertette Kovács Péter főtitkár



2012. november 5., hétfő

Székely zászlós felvonulás a Kovászna megyei prefektus ellen




                          
Székely zászlós felvonulásra szólítja híveit csütörtök délutánra a Kovászna megyei prefektus hivatala elé az RMDSZ háromszéki szervezete. Tamás Sándor, a Kovászna megyei elnök és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a prefektusi hivatal előtti hétfői sajtótájékoztatón hirdette meg a csütörtöki felvonulást. Arra kérték a háromszéki magyarokat, hozzanak magukkal székely zászlót. A felvonulással az ellen akarnak tiltakozni, hogy Codrin Munteanu prefektus május óta módszeresen támadja a magyar szimbólumokat.


A tiltakozást kezdeményezők szerint Codrin Munteanu kinevezése óta provokálja a háromszékieket azzal, hogy az utóbbi időben több jelkép, szimbólum és felirat miatt is a bírósághoz fordult. Munteanu legutóbb a székely zászlót egy futballcsapat vagy egy autógyár zászlajához hasonlította.

A prefektus korábban a bíróságon megtámadta a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám művelődési ház és a kézdivásárhelyi Incze László céhtörténeti múzeum névadását, továbbá Kovászna megye és Kovászna város zászlaját, megannyi településen kifogásolta a községháza feliratot. „Az ütötte ki a biztosítékot, hogy Uzon községben megtámadta a székely zászló kitűzését is” - mondta Tamás Sándor. A megyei önkormányzat elnöke a múlt héten jelentette be, hogy alapfokon megnyerték a pert Kovászna megye zászlajának a használata ügyében.

Tamás Sándor szerint a csütörtöki megmozdulásra érkező első ötszáz tüntető székely zászlót kap ajándékba azzal a kéréssel, hogy tűzze ki a házára a kék alapú, arany színű csíkot, holdat és csillagot tartalmazó lobogót. A megyei elnök egy „Terra Siculorum” feliratú táblát is elhelyezett a prefektusi hivatal előtt azért, hogy a prefektus számára is legyen világos: „Székelyföld létezik, ugyanúgy, ahogy különböző kormányhatározatokban létezik Hátszeg vagy Szilágyság”.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta: a tüntetés célja, hogy a kormánybiztos befejezze a folyamatos provokálást, ellenkező esetben készen állnak minden hétre egy utcai megmozdulást szervezni.

A tüntetést a decemberi parlamenti választásokat megelőző kampány hivatalos kezdetének előestéjére időzítették.